Artringexpositie 2019 op 26 en 27 oktober

In het weekend van 26 en 27 oktober vond in de grote zaal van ’t WEB de expositie van Artring plaats. Een deel van de expositie stond in het teken van een kort en krachtig thema. Dat thema is ‘GROEN’. De leden van Artring hebben dit thema op allerlei manieren vorm gegeven.

Terugblik op expositie GROEN van Artring

Elk jaar vragen wij, kunstenaars van Artring in Teteringen, iemand om onze najaarsexpositie te openen. De keuze voor Boswachter John Sips van Natuurmonumenten in onder andere Oosterheide was verrassend. Hij deed op 26 oktober de aftrap met een boeiend verhaal over boswachter zijn en de parallel met kijken naar de natuur zoals een kunstenaar doet. Daarna konden de vele bezoekers alle mooie werken van de 25 kunstenaars uit Teteringen bewonderen.

Wij als kunstenaars hadden het thema GROEN gekozen voor deze expositie. Alle 25 deelnemers gingen bij zichzelf en elkaar te rade hoe een kunstwerk te maken waarin dit thema tot uitdrukking kwam. Dan blijkt natuur en milieu een eindeloze bron van inspiratie. Hoeveel kleuren groen zie je in een landschap, een bos, in water en lucht. Welke vormen kom je tegen in het grote en in het kleine. Hoe veranderen kleuren en vormen met de tijd van de dag, de weersomstandigheden, het seizoen? Groen wordt zomaar oranje, paars, blauw of geel. Uit groen groeien bloemen, door groen groeien insecten en andere dieren. Groen is de basis van het leven. Groen brengt verstilling, ontspanning en frisse lucht. Maar groen kan ook verknald worden met vervuiling, plastic en ander afval. Het was allemaal te zien in de schilderijen en andere kunstwerken. En het komt allemaal terug in het werk van de boswachter.

Hij vertelde hoe belangrijk het voor hem is de natuur te begrijpen om de natuurgebieden onder zijn hoede goed te kunnen verzorgen. Daarvoor is heel goed observeren nodig. Een andere mooie kant van zijn werk is om met bezoekers van zijn gebieden zijn liefde voor de natuur te delen, uit te leggen hoe en waarom hij dingen doet en hen te helpen zien wat er te zien is. Die hulp is voor veel mensen nodig. Anders zien ze heel veel over het hoofd en begrijpen ook niet waarom zorg voor natuur nodig is.

Zo komen ‘boswachter zijn’ en ‘kunstenaar zijn’ samen: oog hebben voor wat er te zien is, voor wat er gebeurt en dat zo uitdrukken of uitleggen dat bezoekers dat ook gaan zien en waarderen. Dat heeft tot veel moois geleid en dat was bij deze expositie te zien.

Het was weer gezellig druk. De pianomuziek van Herman Nietsch en Igor van den Corput maakte de sfeer compleet.

Degenen met een * hebben deelgenomen aan de expositie:

Norbert Broos                               Ingeborg Philippo

Maria van Dalen*                          Finie Pieters*

Eelco Deuling                                  Afke Posthuma*

Paulette van Elewout-de Beer     Maria van Steen*

Jopie Gelissen*                               Corrie Suurland*

Jane Hendrickx-Pieters*                Marlies Theeuwes-Hazen

Ellen Janssens*                                Els van Veen-van Vliet*

Theo van Kan*                                 Henriëtte v.d. Ven-van Heeswijk*

Thérèse Keeris*                               Marjan Verhagen*

Annemieke Kriesels*                       Hélène Verhoeven*

Hil Meertens*                                   Marry Verkleij*

Theo van Moergestel*                    Corry Vlemmix*

Richard Mosies*                               Margriet van Vliet*

Martien van Nijnatten*                   Hannie Vonsée*

Anske van Omme*                           Petra Wilms*